Vela llatina

A Tot Drap participarà a la 1ra. Trobada d'Embarcacions Tradicionals de Catalunya

A Tot Drap participarà amb el Sant Pau a la 1a Trobada d'Embarcacions Tradicionals de Catalunya - III Festa de la Mar - Cambrils 2015, organitzada a Cambrils per l’Arjau Vela Llatina de Cambrils i la Federació Catalana per la Cultura i el Patrimoni Marítim i Fluvial.

Aquesta trobada s'integrarà dins la VIII Fira Marítima de la Costa Daurada, se celebrarà del 14 al 17 de maig i aplegarà una cinquantena d’embarcacions vingudes de tot el Mediterrani Occidental.

Al Saló Nàutic Internacional de Barcelona, dins de l’Espai Marina Tradicional, l’Arjau de Cambrils ja va anunciar la voluntat d’avançar la seva trobada bianual per organitzar el proper mes de maig, la 1a Trobada d’Embarcacions Tradicionals de Catalunya amb caràcter internacional i esdevenir així la III Festa de la Mar, ja iniciades a Cadaqués l’any 2006 per la Federació Catalana per la Cultura i el Patrimoni Marítim i Fluvial.

4a Trobada de Vela Llatina de Sant Pol de Mar

 

Organitzada per A Tot Drap, tindrà lloc el 19 i 20 de juliol:

Dissabte 19

Matí Arribada i acollida de les embarcacions i tripulacions participants
18.00h Visita guiada per l'entorn del Sant Pol dels pescadors. Lloc de sortida: Plaça de l'Ajuntament
20.00h Xerrada-col·loqui: Una nació de "morts de gana"? Perfils socials dels pescadors catalans en el passat, a càrrec d'Alfons Garrido, doctor en història i documentalista del Museu de la Pesca de Palamós. Lloc: pati de Ca l'Arturo.
21.30h

Sopar popular a l'envelat. Preu 15 Eur.

23.30h ATD us presenta "Somni". Un espectacle de poesia, música i llum a la platja de les barques amb la participació de les seves barques i amb el nostre mar com a teló de fons.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Diumenge 20

10.00h Esmorzar per les tripulacions participants
12.00h Presentació i desfilada de les embarcacions participants
12.30h Navegació lliure entre dues boies
14.30h Dinar per les tripulacions participants a l'envelat
17.00h Parlaments i cloenda

 

 

 

 

 

Per a més informació: atotdrap@gmail.com Informació general: 639 70 38 91 Barques: 609 88 62 22 Programa cultural: 636 50 23 27 Reserva sopar: 93 760 30 06 - 619 86 55 20

 

Reunió de la FCCPMF a Sant Pol

Aquest passat 11 de gener la Federació Catalana per la Conservació del Patrimoni Marítim i Fluvial es va reunir a Sant Pol. Com a entitat de conservació de patrimoni marítim, A ToT Drap és una de les associacions que forma la FCCPMF.

Entre altres acords que es va prendre: (1) que aquest estiu es farà a Sant Pol de Mar la 4a Trobada de Vela Llatina, i (2) que A Tot Drap assumeix la vicepresidència de la Federació.

Trobada de Vela Llatina 2013 de Vilassar de Mar

 

Trobada de Vela Llatina 2013
22 de junio a la(s) 11:00
Vilasar de Mar en Vilasar de Mar

Participar · 6 personas asistirán

 

Me gusta · ·

Primer aniversari de la “Madrona”

El proper divendres 15 de Juny, es prepara una moguda d'havaneres, Madrona i cremat a la plaça de l'ajuntament de Pineda.

La MADRONA navegarà pel dur terra del carrer de Mar fins a la plaça.

Per poc que es pugui, es cantarà la canço de la MADRONA i també una dedicada als Nansers trobada de l'Alguer Català.

Apa, hi sou tots convidats, com més serem, més cantarem, ...

Curs al Sant Pau a l'associació del Patí Català de Calafell. Classe final

Després de molts dies de forts vents, corrents i mala mar avui el dia s'ha aixecat radiant i el temps ha permès fer la segona classe pràctica, a bord del Sant Pau, del curs organitzat per l'associació del Patí Català de Calafell.

S'ha practicat el muntatge del botaló, la hissada de les veles (mitjana i pollacra), també el maneig de les veles en diferents rumbs, virades per avant i en rodó, per tornar a port quan el vent ha escassejat.

Esperem retrobar-nos aviat!

Un mar d'experiències. Jornada per a associacions i particulars vinculats al patrimoni marítim i la navegació tradicional

Ens fem ressò de les jornades organitzades per l'Associació del Patí Català de Calafell i a la que A Tot Drap estem convidats a participar.

En els últims anys la activitat al voltant de la recuperació del patrimoni marítim i la navegació tradicional ha anat en augment. Però les associacions i els particulars que s’hi dediquen sovint topen amb problemes i entrebancs a l’hora, per exemple, de recuperar una embarcació i de gestionar-ne el funcionament; o bé no tenen eines per a donar a conèixer les seves activitats a la resta de la ciutadania. La jornada “Un mar d’experiències” va dirigida a associacions privades, especialistes i particulars d’aquest sector, i té per objectiu intercanviar coneixements i experiències pràctiques, tant en la gestió del patrimoni marítim com en l’organització del propi moviment associatiu.

PROGRAMA

09:30: Benvinguda a càrrec de Ferran Barri, vicepresident de Patí Català de Calafell.

10:00: Experiències en la recuperació i gestió d’embarcacions associatives
La sessió pretén posar en comú tres experiències diferents dutes a terme per tres entitats que disposen d’una embarcació associativa, dues recuperades i restaurades i una de nova construcció. Pros i contes de la participació d’administracions i museus, la formació ocupacional en la restauració d’embarcacions, i el voluntariat en la dinamització d’embarcacions associatives seran alguns dels temes a tractar.

 • La recuperació, restauració i gestió del “Sant Ramon”, a càrrec de l’associació Bricbarca de Vilassar de Mar.
 • La construcció i gestió del “Sant Pau”, a càrrec de l’associació A Tot Drap de Sant Pol de Mar.
 • La recuperació i restauració de la “Teresa”, a càrrec del Museu d’Història de Cambrils i de l’associació L’Arjau.

11:30 – 12:00: Pausa cafè

12:00: Experiències amb els mitjans de comunicació i les xarxes socials
Ens els últims anys l’espai en els mitjans de comunicació dedicat a les embarcacions i la navegació tradicional ha augmentat considerablement. Un programa de televisió, una revista específica i diversos programes de ràdio es fan ressò de les activitats de les associacions i professionals del sector. I ara Internet i les xarxes socials amplien encara més les possibilitats comunicatives.  Però aprofiten prou, les associacions, aquestes possibilitats de comunicació?

 • Josep Anton Trepat, redactor en cap de la revista “Argo” i reporter del programa “Thalassa”, parlarà dels interessos i necessitats d’aquests dos mitjans i de la manera de col•laborar-hi.
 • Rosa Ramos, responsable de màrqueting i comunicació de l’emissora online 360ràdio exposarà el projecte de programa dedicat a la navegació tradicional.

El preu del tiquet és de 15 €.  Es prega confirmar l’assistència al dinar en el moment de fer la inscripció a la jornada.

Inscripcions a associacio@paticatalacalafell.cat

La seu de Patí Català Calafell es troba en l'espai de l'antigua Destil·leria de l'Hostal, Carretera del Sanatori nº 3, de Calafell Platja (43820).

 

Vela llatina al Maresme

A la trobada de Vilassar es va tenir la idea de cooperació de les entitats de vela llatina del Maresme. Aquest dissabte acollits pels amics del Mamelló de Pineda es va fer una primera reunió entre les tres associacions: Mamelló, Bricbarca A tot drap. També es va contactar amb en Joan Sol, de Premià, que no va poder assistir.

En primer lloc es va fer una pas de diapositives i pel·lícules amb activitats de vela llatina dels últims anys.

Després es va passar a compartir propostes:

La unió de les entitats podria fer possible la compra d'un remolc per traslladar embarcacions a les trobades properes. S'ha d'estudiar els següents punts:

 • El preu (segona mà, estimat de 1500 a 2000 eur.)
 • Límits de pes per el permís de conducció B.
 • Per guardar-lo es podria fer servir la masia de Bricbarca.
 • Responsabilitat en el manteniment.

Comunicar i compartir activitats, com xerrades, exposicions. Es posa d'exemple la commemoració i exposició sobre el temporal de 1911 a Vilassar l'últim diumenge de novembre.

Navegades conjuntes del Maresme:

 • Es proposa fer una navegada el mes d'abril, que es comunicarà a la Federació per que consti al calendari de trobades de 2012.
 • Elaborar un calendari de navegades periòdiques en els diferents punts associatius. Per exemple cada mes o trimestre en una població en concret (Pineda, Sant Pol-Arenys o Vilassar). La primera es podria fer quan el San Ramon torni a navegar.
 • Elaborar un calendari conjunt d'activitats a l'estiu.
 • Anomenar a un representant de cada associació per coordinar aquestes activitats (Oleguer, Josep i Agustí).

Representació conjunta davant la federació de patrimoni marítim i fluvial i altres organismes.

Estudiar fórmules de finançament de les entitats.

Fer un catàleg d'embarcacions tradicionals del Maresme:

 • Masnou (1).
 • Vilassar platja (2).
 • Premià (3).
 • Mataró (5).
 • Sant Pol (6).
 • Pineda (2).
 • Total 19 barques (número aproximat).

Bateig de la Madrona a Pineda de Mar

Amics i amigues, gent de mar totes i tots. Ens hem reunit, aplegats per la Madrona, per batejar-la d'una vegada perquè si ens descuidem aviat haurem d'extremunciar-la.
Oh! Neptú, déu dels mars.
Oh! Posidó, déu dels oceans
Beneïu els qui han restaurat aquesta obra, i protegiu els qui en farem ús.
Protegiu la Madrona de tots els vents perillosos i domineu amb la vostra força invencible els temporals.

Que, tots els qui naveguem, experimentem la vostra protecció. Aconseguim el que desitgem. I arribem a avarar-la amb salut i goig.
Que els déus guiïn les nostres rutes perquè fem el viatge en Pau.
Que Sant Pere i la Mare de Déu del Carme ens protegeixin.
Sant Josep Patriarca, ora pro nobis.
Sant Esteve, el primer màrtir, ora pro nobis.
Sant Lluís de França, ora pro nobis.
Sant Oleguer Bisbe de Barcelona, ora pro nobis.
Sant Ramon Nonat, ora pro nobis.
Sant Diego de Cádiz, ora pro nobis.

VISCA LA MADRONA!!

LA CANÇÓ DE LA MADRONA!!

Per les costes del Maresme,
per les ones de la mar,
la Madrona, barca nostra,
va cercant la llibertat.

Amb la vela ben estesa,
quan només se sent el vent
i la mar besa la quilla,
vull fer etern aquest moment.

Si navego que és de dia,
el sol fa un camí tot d'or
vaig allà a la llunyania,
l'infinit és al meu cor.

Amb el vent i les onades,
amb corrents i salabror,
la Madrona, barca nostra,
ens desperta la il·lusió.

Lletra: Nuri Estany
Música: els vaixells de Stienkarrasi.

Fotos de: Teresa C., Josep M., Toni C., Eliseu C. i Pedro S.

Empopada a la tornada de Pineda de A tot drap a Vimeo.

Cerimònia del bateig.

Què representa el bateig d'una embarcació?

(Transcripció, amb permís dels autors, del text del llibre-guia elaborat pel bateig de la Madrona)

Des de sempre, l'home ha volgut ritualitzar els moments més important, a causa de la por a allò desconegut, per conjurar els perills i donar-li un cert ordre col·lectiu.

Avui dia també encara es fa una cerimònia en avarar una embarcació per primera vegada.

Els homes de mar tenien la consideració que l'embarcació era una extensió de la seva llar i calia protegir-la perquè pogués vèncer tots els mals i perills, i també per protegir els seus ocupants i la càrrega que transportaven o l'aprofitament de la pesca; era com una assegurança de les que es fan avui dia, però amb els déus.

Les invocacions i salutacions abans d'emprendre un viatge són normals. Especialment s'invoca a diversos sants, encara que al segle XV va aparèixer la devoció mariana.

Els gremis i les confraries de pescadors, a partir del segle XVII, es posen majoritàriament sota la protecció de Sant Pere i Sant Elm i tenen una motivació social de beneficència i a la vegada econòmica.

Sembla que antigament per tal d'assegurar la supervivència de la barca en el moment d'avarar-la, s'havia de fer un sacrifici de sang: s'utilitzava un esclau, un presoner o un condemnat a mort.

Quan els rituals van ser una mica més civilitzats, tenia especial importància celebrar-los en el dia i moment oportú i calia aprendre'ls bé, a més, fer-los amb certes condicions, sinó, hi havia el perill que es tornessin en contra. Pels pescadors era important fer-los en determinades dates, com ara Sant Pere pescador i Sant Joan.

Elements emprats en la celebració del bateig de barques.

Cap de mort: antigament es posava el cap o la pell d'un xai sacrificat per demostrar el sacrifici als déus.

La Sal: es creia que la sal allunyava els mals esperits, era costum en els habitatges nous o en les embarcacions deixar caure una mica de sal a cada racó; la mateixa finalitat que té l'aigua beneïda.

La moneda i el pa, com a senyal de sacrifici: antigament, en l'embarcació era costum posar dins del forat del paramitjal una moneda o un rosegó de pa, com per demanar la redempció de la víctima sacrificada en altres temps. La moneda es ficava dins o es clavava a l'arbre mestre, per pagar-se l'últim viatge, en cas de naufragi. Més tard, amb l'arribada del cristianisme, el sacrifici va ser substituït pel pa, el vi i la protecció d'una petita creu, en la representació de la carn i la sang, i per això s'acostuma a rompre o estavellar contra el buc de l'embarcació una ampolla de vi o cava.

Bateig del Nano a Pineda de Mar

Avui, diumenge 12 de juny el Sant Pau ha viatjat fins les properes platges de Pineda per participar en el bateig del Nano. La cerimònia va ser matinera, a dos quarts de nou, en un dia mig nuvolat que no va impedir la capbussada del patró.

Benvinguda a la nova vela dels nostres amics del Mamelló que no trigaran gaire en batejar la bessona del Nano: la Madrona.

Així, doncs tornarem el 3 de juliol.

El Sant Pau a la platja de Pineda amb el Nano i la Madrona

La Cerimònia

Amb il·lustres personatges

Els patrons preparats per l'avarada

El Nano ja navega quan ens acomiadem

VEURE VIDEO DE L'ARRIBADA DEL SANT PAU

VEURE TOTES LES FOTOS A PICASA

Contingut sindicat

disseny-web.net